Millionoverskud hos Thita Elektronik

Af Henrik Eilers

Herlev-virksomheden er blevet bedre til at tjene penge og tredoblede overskuddet i 2011/2012.

I alt kom Thita Elektronik ud af 2011/2012 med en bruttofortjeneste på 2,8 mio. kr., hvilket var på niveau med året før.

Til gengæld steg virksomhedens overskud før skat med næsten 1,0 mio. kr. til 1,4 mio. kr. Den forbedrede indtjening kan især tilskrives en nedgang i personaleomkostningerne på 0,7 mio. kr.

- Resultatet af selskabets aktiviteter udviste i regnskabsåret en stigning i indtjeningen i forhold til sidste år og har således indfriet de forventninger, der var stillet til året, skriver Thita Elektronik i sit årsregnskab.

I 2012/2013 forventer virksomhedens ledelse et ”positivt resultat”.

Thita Elektronik udvikler og producerer elektronik til industrielle formål.

Kilde: Electronic Supply d. 19/9-2012


Fokus på startomkostninger holder priserne nede

At 3½ kolleger kan producere til konkurrencedygtige priser fra en kælder under en villa i Herlev – endda fra noget af branchens nyeste udstyr – ligner et mirakel. Keld Kyllesbech, der sammen med hustruen, Jette Kyllesbech, ejer Thita, mener dog, at det kun handler om sund fornuft

Af Rolf Sylvester-Hvid

Thita Elektronik er en af den slags virksomheder, der både gør én i godt humør og giver troen på, at alt er muligt i et lille land som Danmark. Thitas daglige leder, Keld Kyllesbech, har for eksempel aldrig haft kørekort til bil, men bruger i stedet en solid gammel Nimbus motorcykel, der dog siden er blevet suppleret med en Honda MC fra 1972. Men hustruen, Jette Kyllesbech, har dog kørekort til bil, så der er mulighed for at bringe varer i større styktal ud til kunderne.

Det har nu aldrig været de store styktal, som har været kernen i Thita Elektroniks program. Det er i stedet prototyperne og de små serier, der udgør kernen i Thitas program, og det forklarer til dels valget af en Mydata 100, der er det dominerende stykke inventar i virksomheden, som i øvrigt er placeret i kælderetagen i Keld og Jette Kyllesbechs villa i Herlev.

En Mydata 100 er måske ikke det oplagte valg for en dansk EMS-virksomhed. Men ikke desto mindre er den god til vores formål, og da vi tidligere har haft en Mydata 12 automat, så kender vi teknologien så godt, at den nye Mydata 100 er blevet kørt ind på ganske kort tid, siger Keld Kyllesbech,

Thita har nu haft Mydata 100 maskinen i knapt fem måneder, og maskinen er blevet kørt godt ind i produktionen. Keld Kyllesbech mener dog, at montagehastigheden, som er angivet til rundt regnet 16.000cph (components per hour) er lidt vel optimistisk. Ikke desto mindre er maskinen, som drives af linearmotorer indrettet sådan, at man selv kan bidrage til at optimere hastigheden. For eksempel kan man jo placere de mest brugte komponenter tættest på printet. Og der er mulighed for at booste kapaciteten med to montagehoveder.

Mydata 100 maskinen er samtidigt en fin makker til den Mydata 500 jetprinter, som Thita har haft i rundt regnet fem års tid. Det er en maskine, som folkene hos Thita hen ad vejen er blevet meget glade for, om end det måske ikke ligefrem er et optimalt valg til pastapåtrykning. Maskinen adskiller fra andre pastatrykkere ved ikke at tilføre pastaen gennem  stencils eller egentlig dispensering. I stedet skydes pastaen på printet med 500 skud i sekundet på samme måde, som en inkjet-printer påfører farve på et papir.

- Mydata 500 er nok i grunden for dyr til småserieproduktion, og den er næppe hurtig nok til volumenproduktion. Men maskinen passer godt til vores behov, og vi satser på at sikre en kommunikationskompatibilitet mellem det meste af vores udstyr, siger Keld Kyllesbech.

Automatisk komponentlager

Kommunikationen mellem maskinerne er en vital parameter for Thita Elektronik og væsentlig årsag til, at Thita kan holde omkostningerne nede. Thitas eksistensberettigelse er blandt andet, at virksomheden meget effektivt formår at holde initialudgifterne på et absolut minimum. Det betyder, at kunder kan få monteret nyt projekter hos Thita selv i mindre styktal, uden at prisen bliver dramatisk meget højere i forhold til almindelig serieproduktion, og det lokker selvfølgelig prototype- og småseriekunder til.

- Selv om vi er en lille virksomhed, så automatiserer vi hele tiden de processer, hvor det er muligt. For eksempel har vi parret Mydata-maskinerne med et automatisk Ryonics-lager, der fuldautomatisk håndterer 580 ruller med komponenter.

Ryonics-lageret holder sammen med Mydata 100-maskinen effektivt styr på komponentforbruget, og det medvirker til at minimere downtime og spild, fortæller Keld Kyllesbech.

Ryonics-lageret kan i princippet sagtens forsynes med nitrogen til beskyttelse af blandt andet fugtfølsomme komponenter, men det er nu slet ikke nødvendigt. Thita bruger nemlig en ICL vapour-phase loddeovn, der grundlæggende er i stand til at give en langsomme tørring af fugtfølsomme komponenter, så der ikke opstår popcorning under selve lodningen.

Tørringen i vapour-phase ovnen sker i to trin ved henholdsvis 90°C og 130°C, og konceptet virker ifølge Keld Kyllesbech fantastisk godt.

- Det er svært ikke at være begejstret over vapour-phase. Resultatet bliver altid godt i en vapour-loddeproces, og lodning samt temperaturstyring er så effektiv, at man ikke behøver en specialiseret tekniker for at få teknologien til at fungere optimalt. Vi sparer så at sige ”den ekstra hvide kittel” i produktionen, og det bidrager til at holde vores omkostninger på et konkurrencedygtigt niveau, siger Keld Kyllesbech.

Plads til eksperimenter og nytænkning

Thita hjælper ofte og gerne sine kunder med udvikling af produkterne – også med hensyn til det mekaniske.

Virksomheden har nu også investeret i en 3D-printer, så man i et CAD-program kan optegne emner til kunder, hvorefter printeren opbygger og tilskærer emnet ved hjælp af en tynd plasttråd.

- Det er en glimrende måde at hjælpe kunderne med mock-ups eller prototyper af kasser eller lignende mekaniske designelementer, og samtidigt bruger vi 3D-printeren til at fremstille blandt andet egne adaptors til feedere. De printede konstruktioner har en styrke op mod 80 procent af de originale emner, hvis man reproducerer dele, så det er faktisk en ganske imponerende teknologi, som vi er glade for at stille til rådighed for vores kunder, slutter Keld Kyllesbech.

Thita fortsætter dermed sin udvikling som en EMS- og udviklingsvirksomhed, der med stram styring af startomkostningerne kan hjælpe virksomheder med prototyper og småserier til særdeles rimelige priser, men samtidigt med en teknologisk styrke, hvor selv de nyeste komponenttyper uden problemer kan komme i spil – og de fleste ydelser in-house (bortset fra EMC-tjenester, der tilkøbes) og med UL- og CSA-certificeringer på plads. Som Keld Kyllesbech siger:

Der kommer en inspektør rendende fire gange årligt…

Gengivet med tilladese fra :

Rolf Sylvester-Hvid, Aktuel Elektronik d. 28/9 -2012